DVIJE NAGRADE NA MANIFESTACIJI „OBNAVLJAMO BAŠTINU”

Posudionica i radionica narodnih nošnji iz Zagreba u suradnji sa Kulturno umjetničkim društvom „Lovor“ iz Trnjana organizirala je jedanaestu godinu za redom manifestaciju Obnavljamo baštinu. Ove godine, po prvi puta manifestacija se odvijala u Zagrebu u Kulturnom centru Travno. Obnavljamo baštinu međunarodna je manifestacija koja ima za cilj prikazati novo izrađene narodne nošnje i nagraditi one vrijedne ruke koje su upravo te nošnje izradile.

Na manifestaciji se okupilo 10 grupa natjecatelja iz: Knina (Kninska krajina), Brodskog Varoša (Slavonija), Cirkvene (Bilogora), Glogovnice (Križevačko Prigorje), Bresta Pokupskog (Pokuplje), Koraća i Tolise (Bosanska Posavina, BiH), Sarajeva i Kreševa (Bosna i Hercegovina) i Tapiobicske (Mađarska). Svi natjecatelji predstavili su svoje izvrsne uratke, tj. vrijedne rekonstrukcije narodnih nošnji podijeljene u dvije kategorije: narodne nošnje Hrvatske i narodne nošnje drugih naroda i država. Na reviji je predstavljeno ukupno 14 rekonstruiranih narodnih nošnji. Stručni žiri, koji su činile etnologinje Katarina Bušić, Vesna Zorić i Ljubica Gligorević, dodijelio je pohvalu za uspješnu rekonstrukcije narodnih nošnji, tri nagrade za opći dojam i scensko predstavljanje nošnji, dvije glavne nagrade za uspješne rekonstrukcije nošnji drugih narodna i država i 4 nagrade u kategoriji narodne nošnje Hrvatske.

Ove godine članice KUD -a Prigorje izradile su narodnu nošnju kakva se nekada nosila u selima župe Glogovnica. To je polusvečana narodna nošnja, točnije, ruho kakvo su nekada udane žene nosile dok su išle na sejem. Ova nošnja sastoji se od rupca krunaša, bljuze i fertuna – šircle te rubače s kupovnim špicama, a na nogama su opanjki i smeđe štumfe.

Članica komisije, etnologinja Katarina Bušić istaknula je da prati rad KUD-a Prigorje te da je nedvojbeno koliki silni rad, trud, istraživanje i ljubav ovo društvo ulaže u očuvanje narodnih nošnji, pjesama, plesova i običaja Križevačkoga prigorja. Ljubica Gligorević, etnologinja iz muzeja Vinkovci rekla je kako rad članica društva ovog KUD-a isijava jednom toplinom i pozitivnim pričama o slogi i zajedništvu ljudi, koji vrijedno rade u očavanju svoga i izvornoga te da je potrebno više ovakvih skupina u lijepoj našoj. Dok, Vesna Zorić, etnologinja, zaključila je kako se ova nošnja može nazvati novim originalom jer je pomno i pažljivo izrađena te kako se radi o odličnoj replici cijele nošnje.

Nositeljica nošnje, bila je dugogodišnja članica KUD a Prigorje, Zdenka Kontrec, koja je i sama sudjelovala u njenoj izradi. Zdenka je nošnju nosila ponosno, predstavljajući ono izvorno, starinsko, na nov način. Sve ove odlike i komentari dovele su do toga da je KUD Prigorje dobio nagradu za opći dojam i način scenskog predstavljanja nošnje na reviji rekonstruiranih narodnih nošnji.

Osim predstavljene nošnje KUD-a Prigorje i voditelj Ivan Vinković sudjelovao je na manifestaciji sa rekonstrukcijom novo izrađena narodna nošnja udane žene iz Cirkvene s početka 20.stoljeća s sastoji se od pocul’ce, podoplećka, bluze, fertuna, pocuknjenki, rubne i čižmica. To je novija varijanta nošnje, karakteristična za to vrijeme – kombinacija starinskog ruha i dijelova nošnji nastalih pod gradskim utjecajem.