O nama

Kulturno-umjetničko društvo „Prigorje” iz Križevaca osnovano je 2008. godine, a broji tridesetak aktivnih članova većinom starije životne dobi, koji su upravo i jedna od vrijednosti društva, iako im se sve više pridružuju i mlađi članovi, na što su osobito ponosni.

Od 2013. sjedište društva je na Trgu J. J. Strossmayera 5 u Križevcima, u novouređenom Turističko informativnom centru, poznatijem kao „Sinagoga”, gdje i redovito održavaju probe.

Društvo njeguje izvorni folklor; plesove, napjeve i običaje potkalničkog Prigorja, ali i Bilogore s kojom su usko povezani. Istražuju narodne običaje i starinska kola, plesove i napjeve kako bi što vjernije građu s terena, tj. sela, prezentirali publici s nadom da to čine na što bolji i vjerodostojniji način, baš kao što je to bilo nekada, kada su ljudi to živjeli.

Djeluju kroz tri sekcije, folklornu, ženski vokalni sastav i sekciju izrade narodnih nošnji.

Folklorna sekcija na svom repertoaru ima nekoliko scenskih prikaza izvornog folklora Bilogore i Glogovničke fare, odnosno župe Glogovnica, kao dio potkalničkog Prigorja. Voditelj foklorne sekcije je od početka 2016. godine je Ivan Vinković iz Bjelovara.

Ženski vokalni sastava djeluje pod nazivom „Križevačke gospoje”. Ime je dobio po uzoru na građanski ženski zbor iz 19. stoljeća koji je djelovao u Križevcima. Njeguju isključivo pučko pjevanje Bilogore i potkalničkog Prigorja. Voditeljica „Križevačkih gospoja” je Ivana Ružić, magistra etnologije i muzeologije iz Sv. Ivana Žabna.

Sekcija „Prigorska škrinjica” djeluje od početka 2016. godine. Članice i članovi intenzivno rade na replika narodnih nošnji potkalničkog Prigorja i Bilogore. Svaki dio nošnje izrađuje se prema originalnom primjerku pod budnim okom voditelja i garderobijera Ivana Vinkovića.
U Trnjanima kraj Slavonskog Broda, u rujnu 2016. godine društvo je predstavilo novo izrađenu narodnu nošnju sela Marinovac, župa Glogovnica, na reviji novo izrađenih narodnih nošnji „Obnavljamo baštinu” i osvojilo visoko 3. mjesto. Narodna nošnja u cijelosti je novo izrađena prema tvrdnjama kazivačica i starih odjevnih predmeta s terena, a podatke i originale su sakupili Ivan Vinković i Ivana Ružić. Ta narodna nošnja jedina je takva sa područja potkalničkog Prigorja i razlikuje se od drugih prigorskih sela koja ne spadaju u župu Glogovnica, a članovi je s ponosom nose na svojim nastupima.

Od 2016. godine predsjednica društva je Martina Zrno, struč. spec. oec. agr., koja osim vođenja poslova društva priprema i provodi projekte koji su od velike važnosti za rad i opstanak društva.
Društvo je tijekom dugog niza godina uspješno sudjelovalo na brojnim manifestacijama, a 2016. plasirali su se na državnu smotru pjevačkih sastava u Bjelovaru te državnu smotru izvornog folklora u Koprivnici gdje su predstavljali Koprivničko-križevačku županiju između 14 izvornih skupina iz cijele Hrvatske, što do sada smatraju i svojim najvećim uspjehom.