23. ŽUPANIJSKA SMOTRA IZVORNOG I KOREOGRAFIRANOG FOLKLORA

U Križevcima je u Turističkom informativnom centru održana 23. Županijska smotra izvornog i koreografiranog folklora. Organizator je bila Koprivničko-križevačka županija, a domaćin KUD Prigorje Križevci.


Na smotri je sudjelovalo 6 folklornih društava u dvije kategorije. U kategoriji koreografiranog folklora nastupao je KUD Petar Preradović iz Đurđevca, koji se ujedno plasirao na državnu smotru.
U kategoriji izvornog folklora nastupao je KUD Prigorje iz Križevaca, KUD Srce iz Koprivnice, KUD Tomislav iz Svetog Ivana Žabna, KUD Prigorec iz Svetog Petra Orehovca te Društvo izvornog folklora Koprivnički Ivanec.
Smotru su pratila tri člana stručne komisije, Vesna Peršić Kovač, prof., Andrija Ivančan, prof. te Petar Varga, prof.
Folklorna skupina KUD-a Prigorje na županijskoj smotri izvornih folklornih skupina prikazala je scenski prikaz pod nazivom „Prigorska svila“ – zabava v Glogovnici; izvorne pjesme i plesovi Križevačkoga prigorja novijeg datuma”. Odlično usklađene narodne nošnje, uvježbani glasovi i plesni koraci te neizostavni prigorski mužikaši u sastavu duda, prve i druge violine, bajsa sa zvečkom i bugarije, ostavili su odlični dojam na stručnu komisiju koja je pratila svaki detalj.
19. rujna 2021. ženska pjevačka skupina KUD- a Prigorje nastupila je na županijskoj smotri malih vokalnih sastava u kategoriji izvorne pučke glazbe te su se kao i folklorna skupina plasirali na državnu smotru. Tomislav Habulin, mag.mus. pohvalio je žensku pjevačku skupinu kao najizvorniju skupinu na županijskoj smotri uputivši im samo riječi pohvale i podrške za daljnji rad.
Prema mišljenju stručne komisije, KUD Prigorje, ponovno je najbolje društvo Koprivničko-križevačke županije i najvrjedniji nositelj izvorne tradicijske baštine te se plasirao dalje na državne susrete izvornog folklora i malih vokalnih sastava.

SNIMKA