IZVJEŠĆE SA SMOTRE HRVATSKIH FOLKLORNIH ANSAMBALA I IZVORNIH SKUPINA

Danas smo dobili izvješće sa smotre hrvatskih folklornih ansambala i izvornih skupina. U nastavku vam donosimo izvješće Josip Forjan, tj. njegov osvrt na rad KUD-a Prigorje i našeg mladog voditelja Ivan Vinković. Dragi Josipe, hvala Vam na svim priznanjima za naš trud i rad te ovim divnim riječima koje su nam velik potpora i poticaj za daljnji rad.

KUD „PRIGORJE“ Križevci „PRIGORSKA SVILA – ZABAVA V GLOGOVNIČKOM DOMU“ – pjesme i plesovi župe Glogovnica, Križevačko prigorje za scenu priredio: Ivan Vinković

Kulturno-umjetničko društvo „Prigorje“ iz Križevaca amaterska je udruga koja se bavi istraživanjem, prikupljanjem, njegovanjem i scenskim predstavljanjem folklorne baštine svoga zavičaja – križevačkog Prigorja. U križevačkom kraju nema puno kulturno-umjetničkih društava. Mnoge od izvornih folklornih skupina, koje su nekada djelovale i nastupale na različitim regionalnim smotrama folklora diljem Hrvatske te Međunarodnoj smotri folklora Zagreb, prestale su odavno s radom.

Spletom sretnih okolnosti i dolaskom Ivana Vinkovića, mladog perspektivnog folklorista i istraživača, u ovom se kraju dogodio pozitivan pomak koji bismo sasvim slobodno i bez nepotrebne skromnosti mogli nazvati svojevrsnim kulturnim p(re)okretom. Gotovo iz temelja mijenja se repertoarna politika, način rada i javnog djelovanja KUD-a. Glogovničani se okreću svojoj zavičajnoj kulturnoj baštini i s velikim entuzijazmom i ljubavlju počinju istraživati, prikupljati, zapisivati, uvježbavati i na sceni izvoditi starinske plesove, napjeve, instrumentalne točke i običaje koji su gotovo otišli u zaborav. Naravno, tome treba dodati prikupljanje originalnih nošnji, te izradu rekonstrukcija na vrlo stručan način.

Upravo u tome posljednjem postignuti su nevjerojatni rezultati. Prije svega, za potrebe KUD-a prikupljena je velika količina raznovrsnog starinskog ruha koje je pronađeno u seoskim škrinjama. Najednom, to je ruho na folklornim koncertima KUD-a „Prigorje“ zabljesnulo punim sjajem. Na taj je način oteto zaboravu, zaustavljena je njegova devastacija i stvorena pozitivna svijest o njegovoj vrijednosti i kulturološkom značaju.

Rekonstruirani su različiti tipovi starinskih oglavlja, djevojačkih frizura, obrednih oglavlja, muških pokrivala glave, obuće, nakita, dodataka odjeći, zimskih haljetaka i različitih odjevnih dijelova novijeg postanja. To ima tim veći značaj što je u križevačkom kraju gotovo zamrlo tekstilno rukotvorstvo. Potaknuto potrebama lokalnog kulturno-umjetničkog društva, rukotvorstvo je dobilo novi zamah i njime su se počeli baviti članovi Društva. Tipovi nošnji i pojedini odjevni dijelovi, koji se godinama nisu koristili, postaju neizostavni folklorni rekviziti. Na svakoj novoj smotri folkloraši iz Križevaca iznenade nas odličnim kostimografskim rješenjima, besprijekornom urednošću i novim odjevnim detaljima. Osim starinskog ruha, tu su i recentni tipovi narodnih nošnji. Ivan Vinković potvrdio se kao dobar poznavatelj tradicijskog odijevanja, narodnih nošnji i njihove scenske primjene. Svaki nas puta ponovno iznenadi originalnim, dobrim i uspješnim umjetničkim rješenjima. U tom entuzijazmu izgleda i jest čar i snaga pravoga amaterizma. Stoga Vinković i članovi KUD-a „Prigorje“ iz Glogovnice s pravom zaslužuju zvati se čuvarima tradicijske kulturne baštine svoga zavičaja. Njihova izvedba na ovogodišnjoj Smotri to potvrđuje.