RADIONICE U SVETOJ HELENI

U sklopu projekta Umjetnost i kultura 54+: „Uključivanje starijeg stanovništva u kulturni život križevačkog kraja”, u nedjelju 7. srpnja održana je prvi put radionica u Vatrogasnom domu u Svetoj Heleni. Tom prigodom voditeljica projekta Martina Zrno pozdravila je sve prisutne sudionike i zahvalila im na velikom odazivu. Predstavila je sve što se do sada na projektu radilo te zahvalila ženama iz Svete Helene koja su do sada bile uključene u istraživanja i na temelju čijih kazivanja i sačuvanih primjeraka narodnih nošnji su se izradile replike. Na kraju je istaknula važnost čuvanja baštine, tradicije, običaja sela Svete Helene i prenošenje ljubavi za baštinu na mlade.

– Mi na svojim nastupima nosimo jelenske nošnje i pjevamo napjeve vašeg sela te ih tako čuvamo i prezentiramo. Nošnje su slične, ali se i razlikuju od nošnji susjednih sela, i upravo ta raznolikost naše je bogatstvo. – istaknula je.

Voditelj radionica Ivan Vinković opisao je i pokazao narodnu nošnju snaje i svekrve iz Svete Helene, čija je replika predstavljena prošle godine u Trnjanima na državnoj reviji narodnih nošnji. Sudionici su se aktivno uključili i živo opisivali običaje i povijest svoga sela koji svakako ima puno toga za pokazati i ispričati. Članice KUD-a pokazale su narodne nošnje, a sudionici nisu skrivali svoje oduševljenje. Članovi KUD-a izveli su nekoliko pučkih napjeva i plesova, uz mužikaše, a ubrzo su im se pridružili i sudionici, te je druženje potrajalo do ponoći.