RADIONICE U GLOGOVNICI

U nedjelju 20. siječnja u Vatrogasnom domu u Glogovnici okupio se veći broj sudionika na radionici plesa, pjesme i običaja te radionici pučkog pjevanja i sviranja tradicionalnih instrumenata. Susret je započeo pozdravom predsjednice KUD-a Martine Zrno i voditelja Ivana Vinkovića, koji su podsjetili sudionike da je riječ o projektu financiranom sredstvima Europske unije i Ministarstva kulture kojemu je cilj uključivanje starijeg stanovništva u kulturni život križevačkoga kraja.

Na prvoj radionici sudionice su ispričale o svadbenim običajima glogovničkoga kraja. Razgovaralo se i o narodnome vezu, sakupio se velik broj odjevnih predmeta (rubina, oplečaka, rubaca…) te je dogovoreno da će nekolicina žena ukrašavati platna po uzoru na originalne nošnje križevačkoga kraja. Radionica pjevanja i sviranja tradicionalnih instrumenata donijela je dobro raspoloženje među sudionike te su zaplesali i stariji i mlađi.

Nekoliko je kazivačica ispričalo o svadbenim običajima glogovničkoga kraja. Razgovaralo se i o narodnome vezu, te će nekolicina žena ukrašavati platna po uzoru na originalne nošnje križevačkoga kraja. Radionica plesa, pjevanja i sviranja tradicionalnih instrumenata donijela je dobro raspoloženje među sudionike.