POČETNA KONFERENCIJA PROJEKTA

Kulturno-umjetničko društvo „Prigorje” održalo je u srijedu 12. rujna 2018. početnu konferenciju projekta „Uključivanje starijeg stanovništva u kulturni život križevačkog kraja”. Projekt su predstavili voditeljica KUD-a Martina Zrno uime glavnoga nositelja projekta te zamjenik gradonačelnika Danijel Šaško uime Grada Križevaca, koji je projektni partner KUD-u.

Zamjenik Šaško uputio je čestitke KUD-u na velikom uspjehu u odobrenju EU sredstava jer je ovaj projekt jedini križevački projekt koji je odabran na natječaju Ministarstva kulture, od tri kojima je Grad pružio podršku. Istaknuo je kako prema posljednjem popisu stanovništva iz 2011. na području grada živi 6.498 osoba starijih od 54 godine, što je gotovo trećina stanovništva, stoga je ovaj projekt itekako potreban i smislen.

Predsjednica KUD-a Martina Zrno predstavila je projekt i mnogobrojne aktivnosti koje će se provoditi s ciljem socijalnog uključivanja i unaprjeđenja kvalitete života starijih osoba. U projektu su planirane aktivnosti i za ruralno i za gradsko stanovništvo.

Na području sela Glogovnica i Veliki Raven provodit će se radionice pučkog pjevanja i sviranja na tradicionalnim instrumentima, radionice plesa i običaja, prikupljanje nošnji i ostalih odjevnih predmeta te njihova rekonstrukcija, kao i prikupljanje i zapis pjesama, plesova i običaja. Cilj je tih aktivnosti okupiti ruralno stanovništvo i potaknuti ih da pričaju o običajima, pjesmama, plesovima i nošnjama, potaknuti ih da se uključuju u aktivnosti svoje zajednice, osnažiti ih da u svojim zajednicama organiziraju događanja te osvješćivati mlađe generacije o potrebama starijih.

Na području grada aktivnosti će se provoditi u Udruzi Matice umirovljenika i starijih osoba Križevci te u dječjim vrtićima gdje će se organizirati druženje umirovljenika s djecom.

Od mjerljivih ciljeva projekta voditeljica Zrno izdvojila je organizaciju koncerta i izložbe prikupljenih i izrađenih radova tijekom projekta te izradu kataloga o nošnjama križevačkoga kraja.

Na kraju konferencije KUD je izveo nekoliko glazbenih i plesnih točaka. Za vidljivost projekta zadužena je profesorica Martina Valec-Rebić.