KUD-u „PRIGORJE” ODOBREN PRVI EU PROJEKT

Predsjednica KUD-a „Prigorje” Martina Zrno potpisala je u ponedjeljak, 23. srpnja 2018. godine u Muzeju Mimara ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt „Uključivanje starijeg stanovništva u kulturni život križevačkoga kraja”. Odabranim su prijaviteljima ugovore dodijelili ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek, ministar rada i mirovinskog sustava mr. sc. Marko Pavić i zamjenik upraviteljice Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva Luka Bogdan.

Odlukom Ministarstva kulture od 18. srpnja 2018. o financiranju projekata prijavljenih na EU natječaj „Umjetnost i kultura 54+” KUD-u „Prigorje” kao nositelju projekta i Gradu Križevcima kao projektnom partneru odobreno je financiranje projekta „Uključivanje starijeg stanovništva u kulturni život križevačkoga kraja” u ukupnom iznosu prihvatljivih troškova 214.978,50 kuna uz stopu vlastitog financiranja od 0%, odnosno projekt se u potpunosti financira bespovratnim sredstvima.

 

Prema posljednjem popisu stanovništva iz 2011. godine, na području jedinice lokalne samouprave Grad Križevci živi 6.498 osoba starijih od 54 godine, što čini 30,8% u odnosu na ukupan broj od 21.122 stanovnika. Navedeni statistički podaci pokazuju značajan udio populacije starije od 54 godine u ukupnom stanovništvu Grada Križevaca i ukazuju na potrebu sveobuhvatnog strateškog pristupa skrbi za navedenu skupinu stanovništva na lokalnoj razini.

Stoga KUD „Prigorje” i Grad Križevci projektom ”Uključivanje starijeg stanovništva u kulturni život križevačkoga kraja” ciljaju potaknuti uključivanje starijeg stanovništva na širem križevačkom području u društveni život zajednice, zbog čega su definirane 3 ciljne skupine osoba starijih od 54 godine, identificirani su njihovi specifični interesi i potrebe te se nudi ciljano osmišljen skup aktivnosti za svaku pojedinu skupinu.

Tako će projekt starijem ruralnom stanovništvu ponuditi aktivnosti pučkog pjevanja, sviranja tradicionalnih instrumenata i sudjelovanja u folklornim plesovima u njihovom mjestu stanovanja, kao i aktivnosti izrade njihovih narodnih nošnji, čime se istovremeno doprinosi spašavanju tradicije prigorskih sela od zaborava i očuvanju baštine za sljedeće generacije.

U riziku od socijalne isključenosti posebno se nalazi skupina starijih osoba koja boravi u domovima za starije i nemoćne osobe, čiji se društveni život i socijalne aktivnosti često svode na druženje i kretanje unutar domova u kojima su smješteni. Stoga će projektni partneri ponuditi druženje uz tradicijske pjesme i prigodne blagdanske radionice u kojima korisnici domova kojima to zdravstveno stanje dopušta mogu iskazati svoj talent i kreativnost te nastupiti na manifestacijama u Križevcima i okolici.

S obzirom na značajan udio starijih osoba u društvu izuzetno je važno senzibilizirati mlade za potrebe starijih, utjecati na povećanje vidljivosti starijih osoba u društvu, njihovih potencijala i potreba te su stoga u okviru projekta predviđene kulturne i umjetničke aktivnosti koje potiču međugeneracijsku solidarnost kroz zajedničko druženje, zabavu i učenje mlađih i starijih.