MANIFESTACIJA „OBNAVLJAMO BAŠTINU”

U subotu, 24. 9. 2016. održana je manifestacija „Obnavljamo baštinu – revija rekonstruiranih narodnih nošnji” u  Trnjanima pokraj Slavonskog Broda. Radi se o jedinstvenoj manifestaciji u organizaciji KUD-a „Lovor” Trnjani u suradnji s Posudionicom i radionicom narodnih nošnji iz Zagreba.

Natjecateljskog je karaktera sa stručnom komisijom etnologa i folklorista koji validiraju rekonstrukcije nošnje. Na ovoj manifestaciji sudjelovali su i  predstavnici KUD-a „Prigorje” s rekonstrukcijom nošnje križevačkog Prigorja, sela Marinovac u župi Glogovnica. Osvojili su visoko 3. mjesto u konkurenciji od 18 natjecatelja. Nošnja je izrađena prema terenskom istraživanju Ivane Ružić i Ivana Vinkovića tijekom prošlog ljeta. Nošnju je izradio Ivan Vinković i Marijanka Gregurec, a nosila ju je Ivana Ružić.

Glavni cilj ove jedinstvene revije je potaknuti nove generacije na očuvanje hrvatske baštine naših predaka te na tradicijsko tekstilno rukotvorstvo i izradu narodnih nošnji. Stoga je glavni kriterij kod odabira najljepših prije svega trud vrijednih ruku tkalja i vezilja (a sve je više i muškaraca u tom društvu), koji se svakako može prepoznati po originalnosti i načinu izrade pojedinog dijela ili cjelovite nošnje; dakle nagrađuju se prije svega izrađivači nošnje.

U istraživanje smo krenuli potaknuti nedostatkom lokalne prigorske narodne nošnje, a u sklopu projekta KUD-a „Prigorje” koji je djelomično sufinanciran od grada Križevaca. Istraživanje je dosta mukotrpno i još uvijek traje, ali smo uspjeli napraviti jednu varijantu nošnje križevačkog kraja. Radi se o varijanti s početka 20. stoljeća koju su nosile mlade snahe. Ovo je jedini kompletni primjerak križevačke narodne nošnje. U daljnjem radu želja nam je napraviti još varijanti nošnje te ih prikazati na raznim nastupima KUD-a „Prigorje”, ali i popularizirati ih kao dio tradicijske kulture križevačkog kraja.